Een podotherapeut behandelt patiënten met klachten die voortkomen uit het niet goed functioneren van de voeten. Dit kunnen voetklachten zijn maar ook knie-, heup- en rugklachten. Een podotherapeut heeft een 4-jarige HBO opleiding gevolgd en is een erkend paramedicus. Het werk van een podotherapeut gaat verder dan dat van een pedicure/voetverzorger.

Een goede schoen heeft een stevig hiel gedeelte (contrefort), u zou de hielkap niet makkelijk in moeten kunnen drukken met uw duim. De hielkap zorgt voor stabiliteit.
Bij een goede schoen kunt u de loopzool niet ‘uitwringen’ (stevig cambreur).
Een schoen waarvan de sluiting te verstellen is is steviger dan een instapper.
De hakhoogte van de schoen zou maximaal 3-4 cm moeten zijn, om te hoge druk op de voorvoet te voorkomen.

Een veel toegepaste therapievorm zijn podotherapeutische zolen. Door middel van podotherapeutische zolen kan een afwijkende voetstand gecorrigeerd worden. Hoe de zool er uiteindelijk uitziet, is afhankelijk van de voetstand, het voettype en de klacht. Er zijn verschillende manieren om de zolen te maken.
Bij Podotherapie H&L maken we gebruik van het CAD-CAM systeem. Hierbij wordt een scan gemaakt van de voeten. Vervolgens worden uw zolen in een 3D programma door ons ontworpen. Bij het ontwerpen van de zolen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen, bijvoorbeeld aangepast aan het type schoen dat u draagt.
We maken in onze praktijken gebruik van een 2D scanner, waar we de meeste zolen mee maken. Dit zijn corrigerende zolen, vaak dunner dan echte steunzolen.
Hiernaast maken we gebruik van de nieuwste 3D techniek, we maken een afdruk van de voet in een schuimdoos al dan niet gecorrigeerd. Met onze 3D laserscanner maken we dan een model in ons programma en kunnen we de zool verder bewerken. Deze zool sluit precies aan de voet aan, wat erg prettig is en goed voor de drukverdeling onder de voeten.
We gebruiken dit type zool veel bij diabetes- en reumapatienten, bij sporters en bij mensen met een hoge voetboog. Deze zolen kosten meer tijd om te maken dan de standaard 2D zolen. We moeten duurdere en dikkere materialen gebruiken, het intekenen kost meer tijd en de schuimdoos moet extra gebruikt worden. Om deze reden zijn de 3D zolen iets duurder dan de 2D zolen (zie onze tarieven)

Onderhoudsadvies zolen:
– Neem de zolen iedere avond uit de schoenen zodat ze kunnen luchten.
– Zolen met een leren afdek kunt u regelmatig invetten met blanke schoenpoets zodat het leer soepel blijft.
– Zolen met een kunststof afdek kunt u afnemen met een vochtig doekje.
– Als de zolen te lang zijn in uw schoenen kunt u eventueel zelf een klein stukje van de voorkant afknippen. Knip zelf nooit aan de achterkant van uw zolen. Het beste kunt u de zool spiegelen; leg onze zool op de kop en leg de zool uit uw schoen met de achterkant op die van ons, zodat u kunt aftekenen aan de voorkant hoeveel hij te lang is. U kunt nu langs het lijntje knippen. U kunt natuurlijk altijd even langskomen voor het op maat maken van de zolen (op afspraak).
– Als er al een voetbed in uw schoenen zit haal dit er dan eerst uit, uw zolen kunnen hier meestal niet overheen.

Een orthese is een teenstukje dat in de meeste gevallen van siliconen wordt gemaakt. Dit teenstukje wordt voor u op maat gemaakt, waardoor een optimale pasvorm ontstaat.

De orthese kan bij verschillende klachten worden toegepast. Een doel kan bijvoorbeeld het voorkomen/verminderen van drukplekken zijn. Zo kunnen o.a. likdoorns worden voorkomen. Ook kan een orthese gemaakt worden om de tenen te beschermen of om de huidige teenstand te behouden.

U kunt uw teenstukje met water en milde zeep schoonmaken. U kunt uw teenstukje ‘s nachts in een bakje talkpoeder leggen, om te voorkomen dat de orthese overdag zweterig aanvoelt tussen de tenen.

 

Als u last heeft van ingroeiende teennagels kan een nagelbeugel een optie zijn. Dit is een beugel die op de nagel kan worden geplaatst. De nagelbeugel kan de stand van de nagel corrigeren en er hierdoor voor zorgen dat de nagel niet of minder snel ingroeit.

Bij acute klachten kan een podotherapeut een taping aanleggen om de aangedane pezen en gewrichtsbanden te ontlasten, bijvoorbeeld bij een verstuikte enkel. Tegenwoordig zijn er meerdere tape technieken beschikbaar. De bekendste manier is misschien wel de witte (sport)tape die bewegingen in gewrichten tegengaat. [distance1]Een andere, minder bekende manier van tapen, is medical tapen. Door deze manier van tapen kunnen banden ondersteund worden, spierspanning verhoogd of verlaagd worden en kan de doorbloeding gestimuleerd worden. Beide technieken worden in onze praktijk toegepast. Andere voorlopige therapieën zijn bijvoorbeeld het drukvrij leggen van een wond of drukplek doormiddel van vilt of andere materialen.

In sommige gevallen kan de voetbehandeling door een podotherapeut worden uitgevoerd. Diabetes- of reumapatiënten die niet door een pedicure kunnen worden behandeld, kunnen vaak door de podotherapeut worden geholpen.

Mocht er een wond ontstaan, kan er een wondbehandeling worden toegepast, dit kan de genezing bevorderen. Hierdoor kunnen soms amputaties voorkomen worden.

Heeft u vragen?

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Als u uw geboortedatum en telefoonnummer in uw bericht vermeld, dan kunnen wij uw verzoek vaak sneller afhandelen.

  Uw geboortedatum:

  Aan welke vestiging wilt u het bericht verzenden?

  Uw bericht